Øllets historie

Den tidlige oldtid
Nogen mener at man i Mesopotamien, for allerede 10.000 år siden, begyndte at brygge det første øl. Arkæologiske fund kan dog kun dokumentere at ølbrygning har fundet sted 6.000 år for vores tidsregning.

Grækenland, romer- og vikingetiden
I den nordlige del af Europa lavede man drikke, der lignede øl. Der blev brygget på de råvarer man havde til rådighed, såsom honning, bær, frugter og urter. Med agerbruget begyndte man dog langsomt, at erstatte disse råvarer med korn i ølbrygningen.

I det gamle Egypten anså man ølbrygning som en højt agtet og anerkendt profession. Grækerne derimod betragtede ølbrygning som uciviliseret, og denne holdning spredtes til romerne. Folkene i Norditalien, Spanien og Sydfrankrig vendte sikkert deres præference mod vin. Romerkirken foretrak vin i deres kirkelige ritual. Blandt de germanske stammer blev øllet derimod betragtet som gudernes drik. 

På trods af romerkirkens præference for vin, indtog klostrene alligevel en vigtig rolle i udbredelsen af ølbrygning. Mange klostre havde deres eget bryggeri, og øl udgjorde et vigtigt supplement til deres ofte magre kost.

14. århundrede
Det var meget udbredt i det 14. århundrede, at rejsende kunne søge ly i det nærmeste kloster og modtage gratis kost og logi – og dermed også gratis øl. Humlen, der nu var en central ingrediens i ølbrygning, var ikke en oprindelig ingrediens. Det var først i det 14. århundrede at den blev kendt over hele Europa, og den erstattede langsomt de urter og lignende, man hidtil havde brugt. 

15. århundrede
I det 15. århundrede øgedet øllets popularitet, ikke mindst fordi drikkevandet var sundhedsskadeligt og øl derfor blev en nødvendighed. Fyrsterne beskattede brygning og handel med øl, og nye love øgede kontrollen af brygningen af øl. Eksempelvis indførte Kongen det bayerske Reinheitsgebot i 1516, der kun tillod Kongens bryggerier at brygge øl. I denne periode opstod de første moderne øltyper, og med tiden blev ølbrygning i højere grad en folkets aktivitet frem for kirkens domæne. 

18. århundrede
I det 18. århundrede forbedres teknologien, som var anvendt til ølbrygning, markant. Carl von Lindes køleteknik muliggjorde bedre kontrol med gæringen, Louis Pasteur udviklede pasteuriseringsmetoden, så var man ikke længere afhængig af humlens konserverende effekt, og Emil Chr. Hansen isolerede undergær.

19. og 20. århundrede
I det 19. og 20. århundrede var ølbranchen præget af sammenlægninger og opkøb af bryggerier. Flere markeder blev monopoliseret af store spillere og globale brands satte dagsordenen. Som modspil til de store monopoler stiftede diverse forbrugerorganisationer rundt om i verden bl.a. magtfulde CAMRA i England, og i USA ser man mikrobryggeri revolutionen i 1980'erne, der vendte antallet af bryggerier fra ca. 100 til mere end 1.000.